vineri, 27 aprilie 2012

Pescuit Sarca

O balta frumoasa pentru cei interesati de pescuit la caras si daca nadesti bine chiar ai posibilitatea sa pleci cu mult peste.
Ca localizare sa mai spun? europeana Iasi-Tg. Frumos in Sarca faceti la dreapta pe un drum mai de tara si mergeti pana la lac e simplu nu e mare istorie.


Specii de peste destule dar cu preponderenta caras nu ca balta nu ar avea peste mare dar este acoperit de apa si e mai greu de scos acum depinde de toane, ca nu numai noi avem de astea.

                                       La pescuit de ciuperci

Taxa undeva la 25 lei pe zi, noaptea este exclus (probabil atunci umbla monstrul).
Ziua trebuie neaparat sa aveti o umbrela ceva ca altfel, acum ca vin caldurile e belea risti sa vii rosu si nu ca rosioara.


 Uite de asta iubesc eu pescuitul la curgator mai ales la Prut e cu totul altceva padure, copaci, umbra ce sa mai, dar daca e prohibitie ne multumim si cu baltile.


Cei doi copaci din poza nu pot asigura umbra decat celor care stau sub ei :)), va dati seama ca e bataie de la primele ore pentru ocuparea locului.

Drumul este asa si asa ma refer de la european la lac.

Fir intins!

Pescuit la Scheia

Avand in vedere ca este un iaz la care am avut si eu o contributie acum ceva timp, neinsemnata de altfel am sa va aduc la cunostinta aspectele generale despre locatie si toate celelalte.
Este situata la aproximativ 70 km de Iasi cam atat mi-a aratat la masina pe drumul de la Iasi la Roman dupa Trei Iazuri inainte de podul peste Siret este un drum indicat de altfel care face la dreapta spre Ruginoasa.


In primul sat adica Scheia faceti la dreapta pe un drum de piatra care duce in afara satului pana la iaz.
Drumul este pietruit iar accesul se face indiferent de vreme, aici ma refer la faptul ca daca sunteti surprinsi de o ploaie nu trebuie sa va faceti probleme prea mari puteti iesi foarte usor.


Pe partea stanga se afla locuri de pescuit cu stuf propice si pentru bat de mana la caras iar pe malul drept nu exista stuf, acum fiecare cum prefera. De obicei locurile cu stuf se ocupau la prima ora a diminetii dar nu e problema se pescuieste bine si din dreapta baltii.
Tariful de pescuit era undeva la 20 de ron posibil sa se fi schimbat intre timp.
Specii de pesti ca pe orice balta.

                                           Partener de bete 

La momentul in care am fost la pescuit pe aceasta balta era foarte mult ciortan sa zicem ca acum e de bine ca o mai fi crescut intre timp :)).
Eu unul nu pot sa ma laud cu mari capturi din zona dar am fost martor la o captura a unor baieti (erau cu o masina de NT) poate daca vor citi din intamplare postarea se vor regasi in ceea ce spun, un crap undeva pe la 4-5 kg din estimarile vizuale paradoxal ca baietii dupa ce au luat masa au atipit nitel pe la pranz s-a intamplat si au fost deranjati de clopoteii cei veseli, bine numai unul dintre ei a binevoit sa se trezeasca  celalalt s-a trezit in momentul cand pestele era deja pe mal.                                      
Ceea ce incerc sa va spun este ca balta chiar are peste si la preturile pe care le percep este destul de ok.
Dezavantajul ar fi distanta destul de mare dus intors lejer 150 km, pe de alta parte un loc deosebit.



Fir intins!

joi, 26 aprilie 2012

Trei iazuri

Ca localizare pe drumul european 85 Iasi-Roman pe la Km 53 aprox. nu cred ca sunt persoane care sa nu fi trecut prin zona sau macar sa fi auzit de locatie. Oricum foarte aproape e si hanul Trei Iazuri cu o parcare generoasa din toate punctele de vedere, cunoscatorii stiu despre ce vorbesc.


Revenind la subiectul postarii balta trei iazuri dispune de ceva specii de peste din auzite, dar la momentul testarii efective speciile de peste capturate au fost doar caras, recunosc la cateva kg dar atat.
Asta s-a intamplat acum vreo doi ani posibil ca pana acum sa se mai fi produs ceva modificari.


Ca zona de relaxare pe perioada pescuitului (nu ca asta am dori relaxare ci superactivitate la peste) este si nu este daca faci abstractie de masinile de pe E85 si te concentrezi doar la pluta si clopotei e ok.


Oricum sunt amenajate adaposturi din stuf cu mese si banci pentru a servi masa sau o cafeluta.


Tariful perceput pe aceasta balta este undeva la 60 lei ziua sau 30 lei juma de zi.
Din punctul meu de vedere varianta a doua este mai ok.

Cam asta ne rezerva balta Trei iazuri.


Fir intins, de preferat in alta tara :))



luni, 23 aprilie 2012

Pancakes cu cheese de cows si smantana la cuptor

Ne-am americanizat nu mai mancam clatite, acum servim pancakes cu cheese de cows o reteta simpla, delicioasa din district-ul Dacia. Trebuie sa ne conformam cu tot ce este modern si nou pentru noi, lumea din ziua de astazi este inebunita, ca dupa doua cuvinte in limba romana sa urmeze un al treilea in engleza. Cei care merg des la interviuri pentru "JOB uri" stiu despre ce vorbesc nu mai dau exemple.
Un exemplu destul de elocvent dar de cealalta parte a baricadei, este un tip pe nume Pepe care dupa doua cuvinte in limba romana Oana urmat de Zavor... (in speranta ca cel din urma este romanesc:) ) a continuat tot cu unul romanesc Pastrama si chiar cu al patrulea Salam cica asta din urma o sa cante la nunta iar pastrama va fi servita rece de catre Oana. In concluzie o sa fie o nunta cu foarte multe mezeluri.

Sa revenim la clatitele noastre romanesti lasand mezelurile deoparte pentru cei interesati.




Ingrediente:
- apa plata sau carbogazificata
(1 cana aprox. 3 clatite) puneti cate vreti sa faceti
- 3  oua
- un praf de sare
- zahar granulat si vanilat
- esenta de vanilie
- faina
- branza de vaci
- 250 g smantana
- fulgi de ciocolata
- coaja de lamaie rasa
- o lingura de ulei - in clatite


Mod de preparare:
Pentru clatite nu va mai bat capul consider ca toata lumea a facut macar odata clatite tot secretul este sa nu faceti o compozitie prea groasa trebuie sa fie cat mai subtire si daca veti folosi si oua de tara vor avea si o culoare frumoasa.


In branza de vaci adaugati unul sau doua oua depinde de cate vreti sa faceti, zahar vanilat, esenta de vanilie, ciocolata maruntita sau fulgi, zahar si coaja de lamaie.
Smantana cu care veti acoperi clatitele in final o bateti cu zaharul bine.


Umpleti clatitele cu, compozitia de branza, rulati clatitele dupa ce ati intors capetele in interior ca la sarmalute pentru a nu iesi branza din interior, iar la final adaugati desupra smantana.
Puneti-le intr-un vas yena pe care l-ati uns cu unt pentru aproximativ 15 minute la 150 de grade.


Serviti with plesure.








miercuri, 18 aprilie 2012

Operatiunea monstrulet la gratar cu sos de unt si smantana cu ciuperci

Pentru aceasta reteta dupa cum se poate vedea si din titlu avem nevoie de un peste, nu din acela cu lant gros la gatu-i mai lat ca, capul ci de un peste cu solzi de preferat crap sau caras dar sa fie mare, cazul celui din urma.

Vorba marelui actor Toma CARAGIU in filmul Operatiunea monstru "o sa ajungem sa contemplam stiuca la muzeu" tocmai de aceea astazi nu voi gati o stiuca, vrajeala nu gatesc pentru ca nu am una.
Asa ca purcedem la drum cu ce avem.


Ingrediente:
- 1 peste 700g doua portii
- 2 ciuperci
- 2 rosii
- cartofi
- rozmarin
- boia de ardei dulce

Pentru "sos":
- unt 50g
- vin juma de pahar
- smantana 200 g
- 1 ceapa verde
- 2 catei de usturoi
- marar
- patrunjel
- sare
- piper
- lamaie

Mod de preparare:

Incepem cu, cartofii pentru ca se fac mai greu.
Se spala, se curata de coaja si se taie rondele.
Punem rondelele intr-un vas yena, adaugam boiaua de ardei, rozmarinul, piperul si sarea, amestecam bine, dupa care adaugam uleiul si un pahar de apa.
Lasam la cuptor, ca sa grabim un pic procesul dam la 200 de grade aprox. 50 de minute.
                 Inainte                                                            Dupa









Curatam pestele, il spalam bine apoi il facem file, asezonam cu sare si piper si il lasam la frigider 15-30 de minute.Ungem gratarul cu un pic de ulei si il lasam la incins.
Pentru a evita prinderea lui de gratar si uscarea prematura a pestelui il vom pune pe o folie de aluminiu.
Scoatem pestele de la frigider si il punem pe folia de aluminiu stropim cu zeama de lamaie si zdrobim doi catei de usturoi deasupra.
Punem rosiile si ciupercile la gratar pe o folie de aluminiu asta ca sa nu avem prea mult de spalat.
Dupa 10 minute aprox luam pestele de pe folie si il punem direct pe gratar.







Separat intr-o tigaie topim untul si punem doi catei de usturoi taiati marunt.Dupa ce sau copt ciupercile le taiem cubulete si le calim in untul topit impreuna cu ceapa verde taiata rondele.
Cand consideram ca sunt gata, stingem cu vinul alb iar dupa cinci minute adaugam smantana si rosiile numai dupa ce le-am decojit.
Condimentam cu sare, piper si punem putin marar proaspat.










Acum ca, cartofii sunt gata ai asezam pe farfurie, punem un file de peste pe cartofi, si alaturi sosul cu ciupercile si rosiile la gratar.
Se poate servi si fara cartofii la cuptor.

Deasupra ploaie de patrunjel verde.
Serviti cald

                  Pofta buna!


duminică, 15 aprilie 2012

Romanian Pie

Un desert simplu, delicios si usor de facut nu doar la Paste ci si oricand aveti chef de ceva dulce si nu vreti sa da-ti banii pe prostiile din comert cu fel de fel de stim noi ce.
O putem considera si ca o tarta cu branza de vaci - Romanian pie, (numai sa nu faceti ce a facut tipul din filmul American pie).


Ingrediente:
Pentru coca aveti nevoie de:
- 3 oua
- 10 linguri de zahar tos
- 10 linguri de ulei
- 10 linguri de lapte
- 10 linguri de faina
- un praf de copt

Pentru compozitia de branza aveti nevoie de:
- 500 g branza de vaci grasa preferabil din piata
- 50 g stafide
- 2 oua
- 6 linguri de zahar pudra
- o lingura de faina
- esenta de vanilie

Mod de preparare:
Pentru inceput pentru coca vom bate ouale cu zaharul pana se obtine o spuma. Adaugam laptele si uleiul amestecam dupa care punem faina si praful de copt.
Vom obtine un aluat de consistenta unei smantani mai groase.


Ungem o tava in acest caz rotunda cu unt si turnam compozitia.
Dam la cuptor aproximativ 15 minute, la o temperatura de 180 de grade.


Pentru umplutura amestecam branza cu zaharul si ouale dupa care adaugam zaharul, stafidele si esenta de vanilie. Lingura de faina se pune in acest amestec pentru ca branza sa nu mai lase zer.

Dupa cele 15 minute scoatem tava in care avem coca la cuptor si adaugam deasupra compozitia de branza. Dam la cuptor din nou pentru inca 25 de minute la 150 de grade.


Cam asta ar fi cu Romanian pie.
Pofta buna!

Rulada de spanac cu branza de vaci si cascaval

Ma gandesc ca sarmale aveti toti si e o reteta prea bine cunoscuta, salata de boeuf nici nu se pune problema, friptura de miel la fel si multe altele, dar ceva de genul asta un aperitiv usor zic eu ar fi interesant si pe gustul oricui. Nu e foarte greu de preparat, bine acum cu alta ocazie ca deja cine vrut sa-si umple frigiderul pana acum cu bunatati a facut-o.

Ingrediente:
- 1 kg spanac
- 250 g sunca
- un ou
- 250 g cascaval
- 50 g unt
- 300 g branza de vaci grasa preferabil din piata
- patru cepe verzi
- o legatura de marar
- sare
- piper





Mod de preparare:
Spalati bine spanacul dupa care il rupeti in bucati si il puneti la fiert in apa cu sare aproximativ 5 minute.
Se scoate si se lasa la scurs bine eventual stors ca sa nu ramana apa. Dupa ce se raceste se amesteca cu oul batut si se asezoneaza cu sare si piper.
Intr-o tava care a fost unsa cu un pic de ulei puneti hartie de copt dupa care asezati spanacul amestecat cu ou si apoi presarati uniform cascavalul ras.



Dati tava la cuptor la 180 grade aproximativ 15 minute pana se topeste cascavalul dar fara a lasa sa se rumeneasca.
Cand este gata scoateti tava de la cuptor si lasati sa se raceasca.

Separat pregatiti pasta de branza de vaci amestecata cu ceapa verde tocata marunt, cu unt si cu marar proaspat, condimentati cu sare si piper.



Acum ca spanacul sa racit scoateti din tava cu tot cu hartia de copt, puneti deasupra pasta de branza, apoi feliile de muschi si rulati ajutandu-va de hartia de copt.

Ruloul gata format se inveleste in folie de plastic si apoi in folie de aluminiu si se lasa la racit cateva ore bune.
Puteti taia felii si sa serviti cu incredere.


Pofta buna!

Salata din piept de pui cu radacina de pastarnac

O reteta usoara pentru aceasta perioada de sarbatoare de Paste, in care toata lumea va sta cat mai aproape de frigider mai bine zis undeva la mijloc intre frigider si pat, avand in vedere si vremea de afara.
Anul acesta cum pretul mielului a fost undeva la pret de caviar majoritatea celor care mananca l-au lasat sa mai creasca la stana alaturi de ciobanul moldovan, vrancean si ungurean.
Sarim un pic mielul si ajungem la capra, pardon la pui. Nu ca, capra n-ar fi buna depinde la ce anume facem referire.




Ingrediente:
- un piept de pui
- doua cepe
- doua radacini de pastarnac (telina, patrunjel la alegere)
- maioneza (nu exagerati)
- zeama de lamaie
- sare
- piper
- patrunjel verde
- otet doua linguri
- 200 ml de apa



Mod de preparare:
Relativ simplu, se spala si se fierbe pieptul de pui bine dupa care se taie marunt.




















Dupa aceasta operatiune dificila :)), apa impreuna cu otetul se da in clocot dupa care se taie ceapa julien si se marineaza in acest amestec de apa cu otet apoi se lasa la racorit.
Se spala si se curata radacina de pastarnac dupa care se da pe razatoarea mica.
Separat se pregateste maioneza.
Amestecam pieptul de pui cu ceapa marinata, pastarnacul si maioneza, stropim cu zeama de lamaie si  asezonam cu sare si piper.
Deasupra presuram patrunjel tocat marunt.
Se serveste la micul dejun si nu numai.


Sa aveti
              Pofta Buna!