luni, 26 martie 2012

Pescuit la mreana pe raul Prut.

Mreana este un peste ce traieste in apele curgatoare reci.
Este un peste extrem de frumos cu un colorit al inotatoarelor deosebit, pe spate este reprezentativa culoarea verzui-cenusie, lateralele sunt argintii, iar pe burta predomina alb spre auriu.
Forma corpului si a capului este alungita, botul lung se termina cu patru mustati, iar solzii sunt mici.
Camuflajul este asigurat din plin de culoarea verde cenusie de pe spate, in momentul drillului este vizibila doar atunci cand este foarte aproape de mal.


Cand este bine de pescuit la mreana:
Drillul pe care il ai la momentul cand reusesti sa agati un asemenea peste este unul de exceptie, functie si de marimea lui bineinteles dar si de perioada in care pescuiesti.
Am avut surpriza ca unele drilluri sa fie deosebit de usoare asta poate fi pusa si pe seama perioadei deosebit de rece undeva la inceputul lunii noiembrie anul trecut cand parca pestele venea singur la mal, dar si unele in care nu am reusit sa mai scoatem pestele afara dar ramanand cu satisfactia unor trasaturi spectaculoase.
In general capturile mai de succes la mreana le-am avut incepand cu luna septembrie.


Cu ce pescuim:
Pentru mine cele mai bune rezultate in prinderea mrenei le-am avut la larva si anume vetrica.
Vetrica buna pentru pescuit cu o marime undeva la 3-5 cm se gaseste toamna tarziu in pamant tare de culoare neagra (marna) care nu poate fi spalat de apa curgatoare, iar in momentul in care veti sapa in astfel de locuri pamantul ramas in urma sapaturii va avea aspectul svaiterului asta datorita locurilor unde sta vetrica.
Nu este foarte usor de gasit si mai ales de scos din apa, dar cu siguranta va va asigura capturi deosebite la mreana cat si la alte specii de pesti.
Pe langa acestea mreana mai poate fi ademenita si la cub de mamaliga, rama neagra sau rosie, buchetel de viermusi, etc.
Metode folosite sunt cu montura de plumb culisabil de 100-120g plat, pe linie cu fir de 0,35-0,40 si maxim doua carlige pentru a evita agataturile sau la cosulet unde putem atrage pestele cu diverse mixuri de mamaliga cu telemea sau cu viermusi cu diferite tipuri de seminte.
Pentru cei care nu stiu icrele mrenei sunt toxice.

Fir intins!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu