miercuri, 18 aprilie 2012

Operatiunea monstrulet la gratar cu sos de unt si smantana cu ciuperci

Pentru aceasta reteta dupa cum se poate vedea si din titlu avem nevoie de un peste, nu din acela cu lant gros la gatu-i mai lat ca, capul ci de un peste cu solzi de preferat crap sau caras dar sa fie mare, cazul celui din urma.

Vorba marelui actor Toma CARAGIU in filmul Operatiunea monstru "o sa ajungem sa contemplam stiuca la muzeu" tocmai de aceea astazi nu voi gati o stiuca, vrajeala nu gatesc pentru ca nu am una.
Asa ca purcedem la drum cu ce avem.


Ingrediente:
- 1 peste 700g doua portii
- 2 ciuperci
- 2 rosii
- cartofi
- rozmarin
- boia de ardei dulce

Pentru "sos":
- unt 50g
- vin juma de pahar
- smantana 200 g
- 1 ceapa verde
- 2 catei de usturoi
- marar
- patrunjel
- sare
- piper
- lamaie

Mod de preparare:

Incepem cu, cartofii pentru ca se fac mai greu.
Se spala, se curata de coaja si se taie rondele.
Punem rondelele intr-un vas yena, adaugam boiaua de ardei, rozmarinul, piperul si sarea, amestecam bine, dupa care adaugam uleiul si un pahar de apa.
Lasam la cuptor, ca sa grabim un pic procesul dam la 200 de grade aprox. 50 de minute.
                 Inainte                                                            Dupa









Curatam pestele, il spalam bine apoi il facem file, asezonam cu sare si piper si il lasam la frigider 15-30 de minute.Ungem gratarul cu un pic de ulei si il lasam la incins.
Pentru a evita prinderea lui de gratar si uscarea prematura a pestelui il vom pune pe o folie de aluminiu.
Scoatem pestele de la frigider si il punem pe folia de aluminiu stropim cu zeama de lamaie si zdrobim doi catei de usturoi deasupra.
Punem rosiile si ciupercile la gratar pe o folie de aluminiu asta ca sa nu avem prea mult de spalat.
Dupa 10 minute aprox luam pestele de pe folie si il punem direct pe gratar.







Separat intr-o tigaie topim untul si punem doi catei de usturoi taiati marunt.Dupa ce sau copt ciupercile le taiem cubulete si le calim in untul topit impreuna cu ceapa verde taiata rondele.
Cand consideram ca sunt gata, stingem cu vinul alb iar dupa cinci minute adaugam smantana si rosiile numai dupa ce le-am decojit.
Condimentam cu sare, piper si punem putin marar proaspat.










Acum ca, cartofii sunt gata ai asezam pe farfurie, punem un file de peste pe cartofi, si alaturi sosul cu ciupercile si rosiile la gratar.
Se poate servi si fara cartofii la cuptor.

Deasupra ploaie de patrunjel verde.
Serviti cald

                  Pofta buna!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu